Hypertyreos – vad är det? (Orsaker, symptom, behandling)

Hypertyreos är vanligt bland kvinnor i alla åldrar, men förekommer även hos män (sällsynt att det drabbar barn) och är motsatsen till hypotyreos, alltså, överproduktion i sköldkörteln. Det som händer vid hypertyreos är att antikroppar bildas mot celler i sköldkörteln, då kroppen får för sig att de är “onda celler”, detta gör att du får överproduktion i sköldkörteln och därav högre ämnesomsättning.

I denna artikeln kommer jag prata lite mer om vad hypertyreos är, och hur jag sett folk som har behandlat sig själva mot hypertyreos med hjälp av en ny kost.

Orsaker till hypertyreos

Det är vanligt att hypertyreos kommer efter en stress-intensiv period i livet, men det är otroligt svårt att veta vad som är roten till sjukdomen. Dock så är diffus toxisk struma, eller som det också kallas Graves sjukdom, kan göra att sköldkörteln är förstorad och risken för ögonproblem är stor. Det kan börja med lätt irritation runt ögonen, till uppsvullnade ögon och sedan utstickande ögon (exofthalmus) och eventuellt dubbelseende.

Det finns även något som heter toxisk multinodös struma, som även kallas knölstruma, betyder det att sköldkörteln är knölig och ojämn och producerar för mycket hormon, medan andra partier av sköldkörteln inte gör det. Detta skapar en obalans och kan göra att man får hypertyreos.

Om du inte har någon av dessa två sjukdomar så är det antagligen på grund av stress eller något dylikt. Det är som sagt svårt att veta vad det kommer ifrån, men om man har hypertyreos då vet man verkligen att man har det.

Hypertyreos symptom

Så vad finns det för olika symptom till hypertyreos? Nedan kommer en lista på de vanligaste symptomen för hypertyreos så att du kan se ifall det stämmer in på dig. Detta skall du dock inte använda för att självdiagnostisera dig själv med.

 • Raslöshet, oro, känsla av nervositet
 • Sömnsvårigheter
 • Känner dig skakig/darrig
 • Snabb puls (regelbunden eller oregelbunden), hjärtklappning
 • Svettningar, värmekänsla, varm och fuktig hy
 • Plötslig viktminskning
 • Muskelsmärtor/trötthet
 • Lös avföring, frekvent tömning
 • Menstruationsrubbningar
 • Ögonproblem (oftast endast vid Graves sjukdom)
 • Depression

Detta är bara en del av de hypertyreos symptom som folk känner av. Det är många som går runt med dessa symptom och tänker att de måste klä sig mindre, eller äta mer fibrer och försöka koppla av mer utan att veta att det faktiskt är en sjukdom.

Hypertyreos behandling

Kost är den bästa behandlingen mot hypertyreos och endast ett ny kostvana kan göra så att symptomen försvinner helt och hållet. Jag rekommenderar personligen boken “The Hypothyroid Revolution“, som är skriven för personer med hypotyreos men kan lika väl läsas av de med hypertyreos då det baserar sig på en kostvana som vem som helst kan med fördel förhålla sig till (men såklart speciellt de med hypotyreos och hypertyreos).

Jag tror det är bättre att försöka ändra sin kost istället för att stoppa i sig preparat i kroppen. Ifall kosten fungerar så behöver du helt enkelt inte äta någon medicin, ifall kosten inte fungerar för dig så får du helt enkelt köra på den medicin som läkaren skriver ut åt dig.

 

Läs mer om The Hypothyroid Revolution här!

Lämna en kommentar