Hypotyreos behandling

I dagsläget finns det ingen generell hypotyreos behandling som fungerar bra för majoriteten av drabbade. De vanligaste tillvägagångssätten är att läkaren skriver ut olika syntetiska sköldkörtelhormon som man får äta i resten av livet.

Gräver man lite djupare inser man snabbt att väldigt många patienter inte blir alls mycket bättre, eller bara gradvis bättre av medicineringen. Det finns väldigt mycket och välgrundad kritik mot dagens hypotyreos behandling. På internet kan man lätt hitta flertalet hemsidor och bloggar med kritik mot sjukvårdens agerande runt sjukdomen.

Hypotyreos behandling med rätt kost och livsstil

När jag själv fick diagnosen, och började känna av de olika symptomen, började jag undersöka om det enda sättet verkligen var att äta syntetiska hormontabletter resten av livet. Jag insåg snabbt att det fanns en klar koppling mellan sjukdomen och ens kost och livsstil. Min största aha-upplevelse var när jag läste om jodbrist som den vanligaste orsaken till sjukdomen. I västvärlden är jodbrist ovanligt, men i fattigare länder är det väldigt vanligt. Det jag insåg var att om man har jodbrist kan man utveckla sjukdomen, men hade man istället fått i sig tillräckligt med Jod, från till exempel kosttillskott, hade man undvikit att drabbas! Detta är ju ett ganska simpelt exempel, men det illustrerar tydligt kopplingen mellan hypotyreos och kost/diet.

Kokosfett är en del i en bra hypotyreos behandling med kost.
Med hjälp av en förändrad diet och livsstil kan du förändra ditt liv. Kokosfett är ett av många bra livsmedel för din sköldkörtel.

Desto mer jag läste desto mer information hittade jag som kopplade samman kost och livsstil med sjukdomen. Jag hittade bloggar där personer lyckats bli friska på egen hand. Detta tack vare en hypotyreos behandling i form av en diet. Dock var det svårt att få en bra helhetsbild över exakt vad som var det bästa tillvägagångssättet, steg för steg. Till slut fann jag min räddning, australienaren Duncan Cappichiano. Han hade också insett vikten av en perfekt kost och livsstil för att bota sjukdomen. Efter år av forskning och testande har han publicerat en bok om hypotyreos behandling med hjälp av korrekt diet. Jag har pratat mycket om honom på min sida, detta för att boken botade min hypotyreos helt naturligt!

Boken heter The Hypothyroidism Solution och är väldigt omfattande. Den anger steg för steg vad du ska göra och äta dag för dag. Jag följde den till punkt och pricka och det gjorde underverk för mig.

Jag är ingen läkare och vet inte om den kan bota alla med sjukdomen, men den botade i alla fall mig. Eftersom det bara är en naturlig diet och kosthållning tänkte jag, varför inte prova.

OBS, det ska tilläggas att vissa former av hypotyreos ej går att bota endast genom att ändra din kost. T.ex. är din sköldkörtel helt nedbruten av Hashimotos Sjukdom behövs livslång medicinering. Dock kan kost/livsstilsförändringar mildra symtomen.

Hur ser dagens behandling ut?

Som sagt så grundar sig dagens hypotyreos behandling i livslång medicinering. Det allra vanligaste är levaxinbehandling. Men det finns även några andra alternativ, bland annat kombination av mediciner och behandling med naturligt sköldkörtelhormon.

Levaxinbehandling

En levaxinbehandling består av tabletter med syntetiskt sköldkörtelhormon tyroxin. Oftast börjar man med en Levaxin dosering på 25 µg och höjer sedan i fas med hur provresultaten förändras. Ett stort problem många vittnar om är hur stor vikt läkare lägger vid just hormonhalten i blodet och inte hur den drabbade mår.

Problemet är att hormonnivåerna i blodet återställs relativt snabbt, men det säger inget om hur mycket som kroppen faktiskt klarar av att tillgodogöra sig. Det är nämligen en ganska långsam process att öka nivåerna i cellerna där effekten visar sig, det kan ta allt från månader till år.

Liothyronin

Som sagt är det många som inte blir bra av sin levaxinbehandling. Något som visat sig fungera bättre för vissa är att kombinera sin levaxinbehandling med Liothyronin. Liothyronin är syntetiskt trijodtyronin. Här är en studie som visar fördelar med Liothyronin. Syftet med att kombinera levaxinbehandlingen med Liothyronin är att mer försöka efterlikna kroppens naturliga system. Levaxin som består av syntetiskt tyroxin (T4) omvandlas i kroppen till trijodtyronin (T3), men för vissa patienter är denna omvandling kraftigt nedsatt. Därför kan det vara fördelaktigt med tillskott av Liothyronin vilket som sagt består av syntetiskt T3.

Naturligt sköldkörtelhormon

En annan form av behandling mot hypotyreos sker med hjälp av naturligt sköldkörtelhormon. Vanligtvis framställs naturligt sköldkörtelhormon från grisars sköldkörtel. Detta fungerar då grisar genetiskt sett är väldigt lika människor. Naturligt sköldkörtelhormon förkortas ofta NDT (natural desiccated thyroid). Naturligt sköldkörtelhormon innehåller alla sköldkörtelhormoner, T4, T3, T2 och T1. Till skillnad mot till exempel Liothyronin som endast innehåller T3.

I en studie med naturligt sköldkörtelhormon visade det sig att patienterna föredrog detta i mycket större utsträckning än en levaxinbehandling. Nästan 50% föredrog naturligt sköldkörtelhormon och endast 19% föredrog Levaxin, källa.

Hypotyreos behandling – sammanfattning

Att behandla hypotyreos brukar innebära livslång medicinering. Vanligtvis sker detta med syntetiska sköldkörtelhormon. Det vanligaste är en levaxinbehandling, vilket tyvärr inte fungerar bra för alla drabbade. Att kombinera Levaxin med Liothyronin är en behandling som fungerar bättre för vissa. Ytterligare ett sätt att behandla hypotyreos är med naturligt sköldkörtelhormon från grisar.

En alternativ behandling är att förändra sin kost och livsstil. Tyvärr har detta inte fått något genomslag inom sjukvården. Jag, inklusive många andra, har botat/mildrat hypotyreos genom att göra dessa förändringar. Förhoppningsvis kommer fler och fler drabbade få upp ögonen för vikten av kost/livsstil i framtiden!

Läs om den alternativa behandlingen här!

Dela gärna denna artikel i hopp om att visa på vilka sätt man kan behandla hypotyreos i dagens samhälle. Klicka på en av knapparna nedanför för att dela på någon av dina sociala medier snabbt och enkelt!

Lämna en kommentar