Låg basal kroppstemperatur (hypotermi)

Att ha en låg basal kroppstemperatur (hypotermi) är det verktyg som fungerar bäst när man ska undersöka låg ämnesomsättning (hypotyreos), och stämmer alltid in. Dock så kan en låg kroppstemperatur bero på temporära omständigheter om du t.ex. har en infektion, är alkoliserad eller har en inflammation (muskler, förkylning, etc). Om du svälter dig så är även basala kroppstemperatur låg eller har en leversjukdom kan ha låg kroppstemperatur.

Under behandling av låg ämnesomsättning så rekommenderas starkt regelbunden kroppstemperatur-mätning för att se ifall behandlingen faktiskt ger någon effekt. Ifall att kroppstemperaturen fortfarande är låg måste doseringen höjas eller justeras på annat sätt. Antagligen kommer även alla symptom vara kvar.

Vill du kunna hålla koll på din kroppstemperatur själv? Här är en lista du kan skriva ut!

Enligt Stockholms läns landstings hemsida Viss.nu så anges hypotermi som en av symptomen av hypotyreos. Även internetmedicin.se säger att det är en av huvudsymptomen. De nämner även att binjuresjukdom kan vara en av orsakerna till hypotermi. Det är dock få läkare som använder sig av låg kroppstemperatur, och att mäta kroppstemperatur, som verktyg när de ska diagnostisera patienter med hypotyreos.

Mätning av kroppstemperatur

 • Många läkare, t.ex. Dr Broda O Barnes, rekommenderar att använda en analog glastermometer utan kvicksilver när man ska mäta temperaturen då du får de bästa resultatet av detta. En vanlig termometer rekommenderas ej, detta då den även mäter undertemperatur.
 • Basal kroppstemperatur är den temperaturen du har innan du stiger upp på morgonen. Därför bör du ha termometern inom räckhåll när du är i sängen då den basala temperaturen är när din kropp är i viloläge. Mät alltså innan du satt ner fötterna i golvet.
 • För att få fram ett medelvärde måste du mäta temperaturen under en längre tid än endast ett par dagar. När du mätt temperaturen runt en månad så kan du räkna ut medeltemperaturen genom att addera alla temperaturer och dividera det med antal dagar du mätt. Svaret blir din medeltemperatur.
 • Vissa har en lägre kroppstemperatur kvällstid, stämmer det in på dig så rekommenderas att du tar temperaturen på kvällen istället. Du gör exakt samma procedur, dock behöver inte din kropp vara i viloläge.

Vart och hur kan man mäta kroppstemperaturen?

 • Rektalt (i rumpan): rekommenderas att du mäter i minst 4 minuter. Genomsnittlig basal temperatur brukar vara runt 37-37,3 grader C.
 • Armhålan: mät i 10 minuter genom att placera termometern i armhålan och knip ihop. Här brukar temperaturen ligga på runt 36,3-36,6 grader C.
 • Under tungan: Att mäta längst in under tungan kan även göras, men rekommenderas endast ifall det är nödfall då det finns en stor osäkerhet när man mäter i munhålan. Detta eftersom det ofta förekommer infektioner i mun så som i halsen, svalget eller i tandbenet (om du gjort rotfyllning eller har en infekterad visdomstand du inte känner av, detta kan göra att temperaturen blir högre en vad den normalt sätt skulle vara. Håll munnen stängd med termometern i munnen under minst 4 minuter.
 • Öron: Även denna mätning rekommenderas ej då vax, hår och anatomiska skillnader kan göra att temperaturen varierar kraftigt.

Att ha i åtanke

 • Män, kvinnor efter klimakteriet (menopaus) och flickor innan puberteten kan mäta alla dagar.
 • Kvinnor med menstruation skall endast mäta dag 2 och dag 3 efter menstruationens start då kroppstemperaturen ökar ju närmre ägglossningen man är.
 • Mät inte din basala kroppstemperatur ifall du har en pågående infektion eller inflammation i kroppen. Detta är inte ditt normaltillstånd och därav så är det heller inte din basala kroppstemperatur.
 • Använd inte överdrivet varma filtar, extra varma sovkläder eller har en vattensäng som är uppvärmd när du ska mäta din basala temperatur. Du samtidigt inte frysa när du ligger i sängen då din kroppstemperatur kommer vara betydligt lägre i detta fall, och betydligt högre ifall du har en extra varm sovtemperatur.

Under 35 grader är inte en normal kroppstemperatur

Även fast det står att 35 grader är normalt på vissa bipacksedlar till olika termometrar så är detta inte sant. Trodligtvis så är det så att folk med hypotyreos har mätts in i resultatet på vad som är en normal kroppstemperatur och därför gjort att resultaten ser ut som att det är fullt normalt med 35 graders basal temperatur. 35-35,99 grader C var generationen innan oss inte normalt, och även innan man hade blovprov så var kroppstemperaturer under 36 grader C ett täcken på hypotyreos.

1 tanke på “Låg basal kroppstemperatur (hypotermi)

Lämna en kommentar