Levaxin biverkningar och fakta

Den allra vanligaste behandlingen av hypotyreos är med läkemedlet Levaxin. Det består av syntetiskt sköldkörtelhormon och brukar skrivas ut av läkare i resten av patientens liv. Tyvärr fungerar det inte så bra för alla och många vittnar om flertalet Levaxin biverkningar. Detta är något vi kommer ta upp i vår artikel om Levaxin och dess biverkningar. Men först och främst, vad är egentligen Levaxin?

Läs mer om den behandlingen som hjälpte mig här!

Vad är Levaxin?

Levaxin består utav Levotyroxin vilket är ett syntetiskt sköldkörtelhormon. Levotyroxin är kemiskt identiskt med tyroxin (T4) som produceras i sköldkörteln. Levaxin används vid hypotyreos när kroppens sköldkörtel inte tillverkar tillräckligt med hormoner. Läkemedlet finns som 25 upp till 200 mikrograms tabletter. Jag har tidigare skrivit om nackdelar med läkemedlet och varför jag själv inte ville börja använda det.

Levaxin biverkningar

Det sägs att man inte får några Levaxin biverkningar vid rätt dosering, problemet är bara att det är väldigt svårt att hitta en korrekt Levaxin dosering. Och även om ens Levaxin dosering skulle vara “rätt” finns det ändå risk för biverkningar. Några biverkningar av Levaxin följer nedan, helt utan inbördes ordning:

Levaxin biverkningar kan till exempel vara angiödem.
Svullnader i huden är en möjlig biverkning av medicinen.
 • Angioödem (svullnader i huden, ofta ansiktet)
 • Håravfall
 • Ångest
 • Huvudvärk
 • Muskelkramp och eller svaghet
 • Trötthet

Om du äter medicinen och lider av något av ovanstående bör du kontakta din läkare. Dom vanligaste biverkningarna brukar uppstå vid en för låg, eller vanligare, för hög dos Levaxin. Vid en för låg dos Levaxin är biverkningarna samma som vanliga hypotyreos symptom.

Biverkningar vid för hög dos

För mycket Levaxin symtom vara liknande symptomen för hypertyreos. Hypertyreos är motsatsen till hypotyreos och innebär att sköldkörteln tillverkar för mycket tyreoideahormoner. Biverkningarna som uppstår vid överdosering är typiska för en hög ämnesomsättning.

Några av dom vanligaste biverkningarna vid Levaxin överdosering är:

 • Hjärtklappning
 • Kärlkramp
 • Skakningar
 • Svettningar
 • Sömnlöshet
 • Diarré

Levaxin som gravid

Att äta Levaxin som gravid har inte visats sig ha några negativa effekter på fostret. Dock ska man rådgöra med sin läkare direkt när man har identifierat en graviditet. Detta för att dosen Levaxin kan behöva justeras då man är gravid. Det ska även vara ok med amning, men det är även då bäst att rådgöra med läkare först.

Levaxin och viktminskning

Många personer som drabbas av hypotyreos får problem att gå ner i vikt och ofta går dom upp i vikt på grund av sjukdomen. Detta är helt enkelt för att kroppen får en lägre ämnesomsättning på grund av en minskad halt av sköldkörtelhormon i blodet. Det medicinen gör är att höja sköldkörtelhormoners halt i blodet och som en följd av detta höjs ämnesomsättningen. Det ideala är att personen återfår en normal ämnesomsättning, men som jag tidigare sagt är det väldigt svårt att hitta den optimala doseringen, och det är vanligt med Levaxin överdosering.

Således är det möjligt att uppnå en mycket hög ämnesomsättning vid överdos. Detta leder till att personen väldigt lätt tappar vikt. Detta kan såklart vara en positiv biverkning för många. Till exempel finns det fall med kroppsbyggare (bodybuilders) som tar läkemedlet under bantning, till exempel inför en tävling.

Men även om det är positivt för vissa att Levaxin kan ge upphov till viktminskning, kan det vara en stor fara för andra. Personer som från början är väldigt smala och har dålig aptit riskerar att hamna i svältläge och bli riktigt undernärda. Detta kan även spädas på det faktum att man ofta känner sig trött av Levaxin.

Levaxin bantning

Eftersom det kan vara svårt att få rätt Levaxin dosering så är det en risk att banta under tiden du äter Levaxin. Du skall heller ej använda Levaxin som bantningspreparat då det inte skrivs ut i det syftet. Många pekar på att de kan äta hur mycket som helst utan att gå upp i vikt med Levaxin medan andra måste hålla koll för att inte få motsatt effekt. Ät en normal kost, du kan få hjälp med detta genom att äta en kost som är anpassad just för dig med hypotyreos – genom bland annat den bok som hjälpte mig att helt och hållet bli av med mina symptom! Den heter The Hypothyroid Solution och finns att köpa här!

Liothyronin biverkningar

Biverkningar levaxin ger upphov till är bland annat onormalt hög puls.
Överdosering kan leda till bland annat hjärtklappning.

Ett annat läkemedel mot hypotyreos är Liothyronin. Liothyronin är syntetiskt trijodtyronin (T3) och har i många fall visat sig effektivt att ta i kombination med Levaxin. Det är vanligast att få Liothyronin biverkningar vid en för hög dos och symptomen brukar då vara likartade en Levaxin överdosering. Några vanliga biverkningar: hjärtklappning, skakningar och sömnlöshet.

När det kommer till graviditet och amning finns det inte så mycket kunskaper angående Liothyronin biverkningar. Därför är det alltid bäst att rådgöra med en läkare först.

Sammanfattning

Det finns alltid risker med medicinering. Vid en korrekt dosering ska man inte få några Levaxin biverkningar. Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut och många har problem med denna medicin. Dels är det svårt att hitta en perfekt Levaxin dosering, men även om man gör det finns det risk för biverkningar.

Allt detta avskräckte mig från att börja med läkemedlet och istället började jag utforska ämnet på egen hand. Många har gjort som jag och det finns massiv kritik mot sjukvårdens agerande, inte bara i Sverige utan i hela världen. Jag rekommenderar starkt att du ändrar din kost med hjälp av denna e-bok som du lätt kan anpassa din kost efter!

Dela

Dela gärna denna artikeln på valfritt socialt medium genom att klicka på någon av knapparna nedan. Jag vill sprida kunskap om hypotyreos så långt som möjligt och då behöver jag just din hjälp!

9 tankar på “Levaxin biverkningar och fakta

 1. Det går verkligen inte att ställa in den här skit medicinen!
  Ena stunden ligger jag för lågt o ena stunden för högt med samma dos! va fan gör man?!

 2. I mitt fall så är hjärtrytmen sömnlöshet ibland men främst diarre ett stort problem har kontaktat min mekaniker på vårdcentral flera ggr jag skiter 5-6 ggr/dag! Det är helt normalt säger han! i flera månader säger jag? Och han säger ja! Jag vet inte vart jag ska vända mig snart är åtgärdad och befriad (enl vården) från sarkoidosis som jag sannolikt gick med i 25 år innan dom ens reagerade många skryter över svensk vård jag tycker den är skit

 3. Strunta i värdena! Gå på hur du mår istället. De flesta läkare är så ” insnöade ” på värdena i blodet men sköter fullständigt i hur du faktiskt mår! Prova kombinationen Levaxin/Liothyronin. Fungerar ypperligt för mig. Efter att jag startade att ta den kombinationen har jag gått ner ca 8 kg i vikt på några månader utan att äta särskild kost.

 4. Har aldrig haft några som helst problem. med medicinen. Tvärtom. Känner inte igen någonting i artikeln. Har ätit den under 10 år.

Lämna en kommentar