Subklinisk hypotyreos

När man rent generellt pratar om hypotyreos brukar man syfta på den fullt utvecklade sjukdomen. Denna kan också kallas för primär hypotyreos eller ibland uttalad. Men det finns flera andra varianter på sjukdomen. En av dom är så kallad subklinisk hypotyreos, vilket också kan refereras till som mild.

VAD ÄR SUBKLINISK HYPOTYREOS?

Subklinisk hypotyreos är förenklat sagt en mildare och mindre uttalad sjukdom än primär hypotyreos. Definitionen är att patienten har förhöjda värden av TSH men normala värden av T4 och T3 (sköldkörtelhormonerna tyroxin och trijodtyronin). Enligt definition ska patienten inte heller ha några symptom. Dock är verkligheten en annan och väldigt många som lider av subklinisk hypotyreos har tydliga symptom. Vissa har inga symptom alls och då vet dom nog inte heller om att dom lider av sjukdomen.

Eftersom den är mildare så brukar oftast ändrad kosthållning hjälpa. Då kan jag starkt rekommendera om boken The Hypothyroid Revolution som är skriven av en Tom Brimeyer som gjort research om vilken den optimala kosthållningen för att motverka hypotyreos är, och sedan sammanställt en bok om det (hans research har sträckt sig över flertalet år) och det botade både min hypotyreos och har även botat många andras!

SYMPTOM

Symptomen påminner väldigt mycket om dom man får av den primära sjukdomen. Skillnaden är att symptomen ofta är lite mildare och spektrumet är lite mindre. Men med det sagt är det inte osannolikt att personen som är drabbad inte uppfattar symptomen som det minsta milda. Vissa drabbade kan ha väldigt starka symptom och vissa känner knappt av det alls.

Dessa symptom påminner mycket om dom symptom som tidigast utvecklas vid primär sjukdom. Några av dom vanligaste symptomen är listade nedanför:

  • Uttalad trötthet
  • Nedstämd/deprimerad
  • Torr hud
  • Trög mage
  • Minskad arbetsförmåga

Ofta är detta ett led i utvecklingen mot fullt uttalad hypotyreos. Varefter symptomen blir svårare och svårare kommer sjukdomen troligtvis att bli upptäckt.

Läs mer: Vi har listat alla symptom för hypotyreos – har du hypotyreos?

SVÅRIGHETER MED ATT UPPTÄCKA SJUKDOMEN

Sjukdomen kan ofta misstas för att endast bero på ett hektiskt liv.

På grund av att symptomen är väldigt allmänna och ofta inte så starkt uttalade kan det vara lätt att missa sjukdomen. En relativt liten brist på sköldkörtelhormon påverkar i första hand det centrala nervsystemet. Den drabbade kan då bli aningen tröttare, mindre glad och få en allmänt sänkt livskvalité. Men att inse att det rör sig om en hormonsjukdom kan vara svårt.

Ofta misstas symptomen för att vara orsakade av yttre faktorer som ett stressigt jobb, dålig relation eller naturligt åldrande. Troligtvis har många personer med obehandlad subklinisk hypotyreos fått diagnoser som utbrändhet, depression eller liknande.

BEHANDLING

Behandling sker på samma sätt som för den primära sjukdomen. Det vill säga med syntetiska hormontabletter. Dock kan det skilja sig mycket mellan olika sjukhus och läkare angående vid vilka provresultat medicinering ska sättas in. Vissa läkare medicinerar först om TSH halten överstiger 10 mIE/L. Detta kan dock skapa stora problem för patienter med stora besvär. Till exempel har vissa personer ett naturligt lågt TSH värde. När detta värde sen höjs med så lite som 1,0 mlE/L kan det orsaka symptom för personen enligt en dansk studie. Cirka 95% av befolkningen har ett TSH värde mellan 0,5 – 2,5 mlE/L och då förstår man att 10 mIE/L är ett väldigt högt värde.

Att behandla subklinisk hypotyreos i tid gör att man kan förebygga en eventuell och mera allvarlig primär variant. Detta sparar pengar för samhället men allra främst minskar det lidandet hos den drabbade. Då sjukdomen inte är fullt lika utvecklad i detta stadie kan man lätt tänka sig att möjligheterna till egen behandling är stora.

Jag har flera gånger nämnt dom positiva kopplingarna mellan sjukdomen och ens kost och livsstil. Är det någon gång man verkligen har stor chans att påverka sjukdomen borde det ju vara innan den är fullt utvecklad.

Nedan kan du lätt och smidigt dela denna information om subklinisk hypotyreos genom att klicka på en av knapparna som tar dig till en av dina sociala medier där du lätt och smidigt kan dela artikeln! Vi ska sprida budskapet om hypotyreos så långt det bara går och då behöver vi just din hjälp!

Lämna en kommentar